2012. február 5., vasárnap

12 február 05


Ez a sorozatom is egy hosszabb projekt eredménye amit 2011-ben csináltam. Igaz néhány képet már feltöltöttem ide, de egyben még nem mutattam meg nektek. Gosztonyi Géza néhány képem kapcsán keresett fel és mesélt nekem munkájáról. Egy újfajta szociális munkás képzést vázolt fel nekem amit nem olyan régen vezettek be belga modell alapján Magyarországon. Olyan embereket kerestek akik megélték már az élet nehézségeit és a tapasztalataikat próbálták arra fordítani hogy minél hatékonyabban segítséget tudjanak nyújtani a társadalomnak.Különleges emberekkel sikerült megismerkednem az a néhány hónap alatt miközben a portré sorozat készült, ezektől az élményektől úgy érzem hogy én is több lettem, magam is tanultam fotóalanyaim tapasztalataiból.Köszönet érte!



Tapasztalati szakértők



"A szegénység és társadalmi kirekesztettség képzett tapasztalati szakértői azok a személyek, akik saját maguk megtapasztalták a szegénységet,akik megbirkóztak ezzel a tapasztalattal és kiterjesztették e tapasztalatot a szegénység szélesebb körű megértésévé és a képzés során olyan készségeket és módszereket sajátítottak el, melyeket képesek alkalmazni a szegénység elleni harc minden területén"

Szól a megnevezése e szakmának. 15 fő vett részt Budapesten a képzésben és ma már mindenkinek a saját harcát kell megvívnia a mindennapi életben. A parlamentben, az utcán, a magánéletben.




A bástya

Baranyecz"Branyó"János.Válogatott ökölvívó, zenész, korábban kidobó, az éjszaka hírhedt alakja,most tapasztalati szakértő, az angyalföldi szegények bástyája. A MADA (Magyar Antidiszkriminációs Alapítvány ) Szegénység ellenes Hálózat, és a Szociális Szövetkezet önkéntese. Önkéntes alapon gitározni és önvédelmet tanít, az elnyomottak színházában szerepel. A ruha és étel gyűjtéssel és osztással segíti a környék rászorulóit.



A mindig elérhető

Bandor Bea elsősorban édesanya. A hajléktalanságot többször tapasztalta már ugyan úgy mint a bőséget. Vezette saját műsorát egy rádióban, kereskedett, takarított, közigazgatásban dolgozott. Környezete mindig számíthatott rá ezért folyamatosan szervez. A munka mellett képzésekben vesz részt, így lett tapasztalati szakértő is. Fontosnak tartja hogy saját és társai tapasztalatait felhasználva segítsen mások életén.



A katalizátor

A Pletser Ági. A szegénységet nem csak anyagi megközelítésből szemléli, a Magyar Szegényellenes Hálozattal próbálja megadni az első lökést a rászorulóknak. Nyughatatlan harcos, nem bírja a beskatulyázást és a kirekesztést. A Tapasztalati Szakértő képzést elsők között látta Brüsszelben és vett részt az itthoni megvalósításban. Egy budapesti füstös kocsmában meleg szakkört tart, roma iskolai szegregációs felmérésen dolgozik, nyári táborban szegény gyerekekkel foglalkozik. Egyszerű házimami. Semmi extra...



A mindenes

Szegedről jött, a Cserepes úti cigánytelepről. Elszánt aktivista,ha kell polgármesterekkel veszi fel a harcot hogy megvédje a nehéz sorsú romák érdekeit. Ha van mit, élelmiszert oszt párjával a cigány sor családjainak, megosztja internetét az információra éhes fiatalokkal. A Tapasztalati Szakértő képzést azért vállalta el hogy tanuljon, még hatékonyabbá tegye munkáját. Jelenleg az Ide tartozunk -roma kampány keretein belül járja Pesterzsébet cigány családjait a Népszámlálás 2011 számlálóbiztosaként.



Az adósságkezelő.

Sinkovics Andrea világrekorder lehetne adósságkezelésben – ha lenne ilyen verseny…3 lány anyja, maga mögött egy Havanna lakótelepi panel 1,5 milliós adósságának rendezésével. Tapasztalati szakértőként a téma önkormányzati tanácsadója. Jelenleg villanyóra-leolvasó.



A segítő kéz

Mészárosné Szakács Tünde. Egész életében másokon akart segíteni,míg maga nem került abba a helyzetbe hogy mások segítségére szoruljon. Nem bánta meg hogy 5 gyermek édesanyja de nem gondolta volna hogy ennyi nehézségbe ütközik a felnevelésük. 4 éve dolgozik ápolóként a Szent szív rendnél Kalocsai iskola nővérek otthonában. Előtte 5 évig dolgozott a VIII.kerületi családsegítő szolgálatnál.Innen ajánlották a tapasztalati szakértő képzésre. Azt gondolták neki való a segítőkészsége miatt.



A remete

Mészáros Ervin.Állami gondozott, majd a szocialista rendszer munkása. Szíve és családja Kubában maradt, azóta fél ember. Pizzafutár volt, ma napról napra él és szigetelődik el egyre jobban a társadalomtól. A Tapasztalati Szakértői munkában nem hisz, mivel magán sem tud segíteni, hogy tudna másokon. Remeteként él egy düledező nyaralóban a Buda közeli hegyekben, ahol macskái és a zene jelenti számára az egyetlen örömöt.



A nyughatatlan újító.

Gosztonyi Géza végzettségét tekintve építőmérnök, szociológus, szupervízor, de szakmai és társadalmi identitását tekintve: 30 éve szociális munkás. Ilyen „papírja” nincs: ezt csak oktatja, kutatja, megújítja. Ő a hazai szociális munka egyik nagy öregje. Egy belga ötleten fellelkesülve igyekszik meghonosítani és szakmává tenni a tapasztalati szakértő tevékenységet. Az első hazai családsegítő központ vezetője, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének, és a Civil Rádiónak egyik alapítója, a Háló című szakmai folyóirat főszerkesztője, 15 éve a Budapesti Szociális Forrásközpont vezetője.



Az otthontalan aktivista

Balog Gyula a szegénységet gyermek kora óta tapasztalja saját bőrén. Már fiatalon aktívan alkoholizált, sportolt és szervezkedett. 35 éves korában újjászületett mikor letette az alkoholt egy közösség segítségével. Ekkor vesztette el otthonát is. Hat éve foglalkozik egy iskolai programon keresztül a hajléktalan emberek előítéleteinek csökkentésvel, harmadik éve pedig a hajléktalanok érdekeiért küzd a Város Mindenkié csoportban. A Fedél Nélkül utcai lap terjesztője, szerzője és kis részben szerkesztője. Tapasztalati szakértőként már a minisztériumban is dolgozott, de mikor kinyitotta a száját szükségtelenné vált bábként tették ki a nem létező munkahelyéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése