2009. július 31., péntek

09 július 31

Hajnalban várt még ránk 300 km hogy elérjünk Jyväskylä-ba,majd elfoglaljuk a helyünket a pálya zárás előtt a központtól 50 km-re lévő Palsankylä-ban a pálya szélén.Van egy olyan lehetőség minden rally előtt hogy a pálya biztonságos szakaszai mellett lehet kempingezni,így ha a futam előtti pálya zárás előtt bent van az ember nem kell jegyet fizetnie,ami magyar pénztárcához mérve igen borsos.Meghát így kalandosabb is volt az út,a magyar leleményesség diadalra jutott minden helyzetben.Mikor hajnalban megérkeztünk és már láttam a felkelő nap első sugarait úgy éreztem hogy nekem még nem kell lefeküdnöm.A parkoló ahol megálltunk finom köd takaró alá bújt,így elindultam felfedezni a környéket.



Nem kellett messzire menjek hogy megtaláljam első témám,kb 500m-t.Bebizonyosodott hogy Finnország az ezer tó országa,lesz még hasonló bőven.Minden esetre ilyen látványos ködös reggel csak itt volt.A meleg napsugarak beragyogtak mindent,tettem egy kisebb kört a pálya környékén,majd jobbnak láttam 30 óra utazás után hogy aludjak egy keveset.







Nem igazán élvezhettem ki a lakóbuszunk kényelmét mert korán kezdődött a futam.Pár óra alvás után,full kómásan,nulla sport fotó rutinnal indultam neki életem első rally fotózásának.Látszik a képeken,izzadtam is rendesen.Először csináltam ilyet,nem volt hely ismeretem,és a követés technikáját sem tudtam nagylátóval eredményesen kivitelezniNehéz is ,talán a széles látós képek svenkelését megtanulni volt legnehezebb feladat számomra.Lőttem a sorozatokat de hiába,a kanyar is elég tág volt ahol megálltam,majd helyet váltottam és megpróbáltam messzebbről lekövetni a kocsikat a 28-135mm-el.Itt már sikerült jól elmosni a hátteret,csak a jó képek sajnos a futam végére maradtak.A versenyzők kis szünet után megismételték volna a pályát,de ezt már nem volt erőm kivárni,hatalmas tömeg volt,a nagyok gyorsan elhúznak és, a képekkel és magammal sem voltam elégedett,nem éreztem rá az ízére.Így sikerült lemaradnom a verseny leglátványosabb ugratójáról ahol a többiek voltak,míg én az igazak álmát aludtam.



A futam végén a kis csapattal is visszamentem a reggeli stéghez,amihez egy szauna is tartozott,tudnak élni itt az emberek.





Miután kiürült a parkoló elindultunk a központba Jyväskylä-ba hogy megnézzük a várost.A Service Park bejáratánál besétáltunk egy liftbe és hírtelen pass nélkül a szerelő sátrak között voltunk.Igaz lehet nem is szedtek már jegyet,nem izgulós nép ez a finn.A VB egy érdekes,családias hangulatába sikerült becsöppennünk.A versenyzők pihentek már,a szerelők meghúzták az utolsó csavarokat,vagy húzgálták hajnalig.Inkább részleteket kerestem itt,mert abban mutatkozott meg inkáb a sport hangulata.



Ahogy elkezdett sötétedni visszasétáltam a lakóbuszhoz az állványomért,volt egy pár kiló gép rajtam aminek elkélt a stabilitás.A digittel,a Pentaconnal és a Zeiss Box-al lődöztem.Hangulatos kis város ez,ami késő estére lenyugodni látszott,bár a finnek kő alkoholisták lévén azért lézengtek az utcán erre arra tántorogva.Érdekes mennyi ember,főleg fiatal szeszel itt,végig követte az ittlétünket ennek a mérhetetlen toleranciának,már már kultúrának megértése.



5 megjegyzés:

  1. Jyväskylä!!!

    Itt éltem egy szemeszteren keresztül!
    Képeket még! Jók a stéges fotók!

    Csák Isti

    VálaszTörlés
  2. Irigyellek Isti.Te rájöttél miért isznak ennyit a finnek?:-)))

    VálaszTörlés
  3. Ha lelki békére vágyom, akkor a Te stéges és ködös hajnali képeidet fogom nézegetni.
    Persze a többi között is vannak nagyon jók.
    A svenkelésre pedig nagyon rá kell érezni és szerintem kell hozzá rutin is. Én a motorcsónak versenyen éreztem azt, amit itt írtál róla.

    VálaszTörlés
  4. Hát igen,általában én is ezek a stégek mellett találom meg korán reggel,egyedül a természetben.A svenk valóban elég nehéz,de gyorsan rá lehet azért érezni.

    Köszönöm Ildikó

    VálaszTörlés
  5. Az az elméletem a sok ivással kapcsolatban, hogy kevés a napsütéses órák száma (ez persze most nem így van a nyári hónapokban) legalábbis télen igen. Délután 3kor már sötét van. és ugye az nem kedvez a hangulatnak. Ilyenkor kéznál van a jó kis Koskenkorva, meg Finnlandia vodka :-)
    Meg lehet érteni őket, jobb venyülni, és inni, ha ott van az ember. Tudnak bulizni!

    VálaszTörlés