2012. január 29., vasárnap

12 január 29


Ide Tartozunk!


A KSH a magyarországi települési önkormányzatok segítségével tízévente népszámlálást tart, ami a közigazgatás legnagyobb vállalkozása. Civil együttműködés keretében, a népszámlálás népszerűsítésére létrejött kampány a "Sokszínű Magyarország", ami az országban élő összes kisebbség között népszerűsítette az összeírást, valamint az "Ide Tartozunk-Roma népszámlálási kampány 2011". Magyarországon a kutatók szerint 600 000 fő körüli a cigányság lélekszáma, a roma vezetők szerint ez 1 millió fő. A kampány a nemzetiségi válaszadások fontosságáról szól. Célja, hogy minél többen vallják büszkén romának magukat.




Czirok Péter az "Ide Tartozunk" kampány delegált számlálóbiztosa egy pesterzsébeti roma családhoz tart. Budapest egyik legnépesebb roma közössége Pesterzsébeten él.



A kampány delegált számlálóbiztosa munka közben egy XX.kerületi cigány családnál. A 2001-es KSH adatok szerint a magyar cigányság közel 20%-a Budapesten él, ami megegyezik az országos átlaggal.



A szegény és tehetősebb roma családoknál egyaránt jellemző a több gyermek vállalása. A kérdések kitérnek a családon belüli gyermekek számára, iskolai végzettségére a felnőttek foglalkoztatottságára is.



Voltak családok, ahol nem vallották be származásukat, félnek. Az elmúlt évek roma tragédiái és a növekvő ellenszenv a cigánysággal szemben nagyban befolyásolhatja a korrekt adatokat a roma lakosságról.



Az Ide Tartozunk kampány keretében fontos volt, hogy a roma reprezentáció megjelenjen a népszámlálók körében is. Oláh József 16 éve a kakucsi CKÖ vezetője, 2010 óta a helyi önkormányzat képviselője.



A nemzetiségi kérdésre a válaszadás nem kötelező, ahogy a vallásra vagy a betegségekre sem. A kampány alatt több tízezer szórólap, karkötő és jelvény került kiosztásra válaszra buzdítva a roma családokat.



A 2001-es adatok rámutatnak hogy a romák fiatalabban kötik első házasságukat, ugyanakkor a soha nem házasodók aránya megegyezik más társadalmi csoportokkal. Hasonló kérdésekre a 2011-es kérdőív is kitér.



A kérdőív a lakás adatokra is részletesen kitér. Radicsék egy meghívásos pályázatnak köszönhetően költözhettek új otthonba a szemközti cigány telepről. Az ő lakáshelyzetük 2001 óta szerencsésen alakult.



2001-es népszámlálás szerint a magyar romák nagy része vidéken él. Fontos volt a 2011-es összeírás mivel adatok 10 évig minden politikai és társadalompolitikai, szakpolitikai intézkedés alapját jelentik.



A számlálóbiztos és felülvizsgálója egyeztet a kaukcsi polgármesteri hivatalban, mivel számos probléma merülhetett fel a kérdőívek kézbesítéstől, a kérdezőbiztosi adatlapok kitöltésének időszakáig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése