2011. augusztus 6., szombat

11 augusztus 06

"Gosztonyi Gézával és rajta keresztül a Tapasztalati Szakértőkkel egy véletlen folyamán ismerkedtem meg. Géza a Háló nevű szociális szakmai folyóirat szerkesztője és megkeresett 2 régebbi képem kapcsán hogy leközölné őket az újságban. Természetesen rendelkezésére bocsájtottam a képeket és Ő sem volt szűkmarkú. Olyan téma áradattal öntött el hogy még azóta sem értem a végére. Tapasztalati szakértőket képeznek akik saját bőrükön érezték már vagy folyamatosan érzik a szegénység hátrányait, de segíteni szeretnének másokon. Ez egy országos képzés, 45 fő vett benne részt, akik azóta minden nap megvívják a maguk kis harcát az utcán, a rászorulóknál vagy épp a parlamentben. Róluk tervezek egy portré sorozatot készíteni."

Kezdtem a mondókám korábban mikor az első Tapasztalati Szakértőt fotóztam. Azóta majdnem 2 hónap eltelt és az esküvői szezon kezdete miatt csak most tudtam időt szakítani rá hogy folytassam portré sorozatom. Mészáros Ervinnel találkoztam már korábban amit egy rövid blogbejegyzés is követett. Mikor tegnap Ervin megkeresett tudtam hogy baj van. Napok óta nem evett, a végső elkeseredésében csörgetett meg és én ma azonnal a segítségére siettem. Ervinről tudni kell hogy nagyon zárkózott, magának való ember.Az élet nem volt kegyes vele soha és a története megismerése után érthető is ez a mélyen gyökerező pesszimizmus. Minden esetre az első találkozásunk sokat segített abban hogy megnyíljon felém. Soha nem gondoltam volna hogy egy képekben szegény fotózás akár segíthet abban hogy a következő alkalom sikeresebb legyen, de a nagy könyvek nem hazudnak és sikerült a bizalmába férkőznöm.

Ervin nehéz sorsa már születésekor eldőlt. Szerelem gyerek volt és életét állami gondozásban kezdte. Sokat szenvedett társai rosszindulata és a család hiánya miatt, mégis sikerült komoly emberi értékekre szert tennie és talpra állnia. Szinte egész életében dolgozott, hol hosszabb hol rövidebb ideig, amíg nem jött a nagy szerelem egy egzotikus kubai nő személyében. Ezt házasság követte Havannában de a sors elszakította őt feleségétől és gyerekétől akiket azóta sem látott. Utána több mint 10 évig pizzafutárként dolgozott a fővárosban egészen a válság kezdetéig. Ekkor Ervinben valami megváltozott és teljesen elfordult a társadalomtól, azóta remeteként él Budapest külvárosában egy nyaralóban élettársával mindenféle közmű nélkül. Áram van valahonnan, de vízért minden nap le kell járnia a hegyről és az éhezéstől elgyengült fizikai állapotban kell felcipelnie a meredek domboldalon a nehéz vízzel teli flakonokat. A nyaraló szegényes berendezését kidobált bútorok és háztartási eszközök teszik ki. Sokszor napokig csak fekszik és zenét hallgat hogy kevesebb energiára legyen szüksége. Amire pedig kell, azt kristálycukorral, kakaóporral, vagy épp amije akad azzal pótolja. Soha nem ivott, kukázott, dekk vadászott vagy kéregetett az utcán. Hatalmas zenegyűjteményéből próbál a mai napig is néha pénzt szerezni illetve barátai segítségére tud csak számítani. Egyetlen öröme a zene és az a több mint egy tucat macska akikkel együtt él a hegyen. Bevallása szerint a Tapasztalati Szakértő tanfolyamot a pénz miatt kezdte el majd fejezte be, ami ezzel a képzéssel járt. Neki ez is óriási segítség volt, mivel évek óta nincs keresete. Pedig életét ismerve sok tapasztalattal rendelkezik és bőven lenne mit megosztania bajba jutott társaival. Ervin kemény ember, mégis belefáradt már a harcba és nem reménykedik egy szebb jövőn. Remeteként élve a Budai hegyekben várja mit hoz a holnap...

A remete

Mészáros Ervin.Állami gondozott, majd a szocialista rendszer munkása. Szíve és családja Kubában maradt, azóta fél ember. Pizzafutár volt, ma napról napra él és szigetelődik el egyre jobban a társadalomtól. A Tapasztalati Szakértői munkában nem hisz, mivel magán sem tud segíteni, hogy tudna másokon. Remeteként él egy düledező nyaralóban a Buda közeli hegyekben, ahol macskái és a zene jelenti számára az egyetlen örömöt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése