2011. március 17., csütörtök

11 március 17

Nem kell megijedni nem fog a napi1kép gasztro bloggá alakulni, de erről a finom ételről mindenképpen posztolnom kell:-) Lengyelországban töltött napjaim alatt mondhatni fő táplálékommá vált ez a helyi specialitás, a Zurek. Minden étteremben ezt rendeltem, még mikor a határon megálltunk visszafelé is ettem egyet búcsúzóul.Akkora fan lettem hogy vettem is kint 2 Knorr levesport is hogy majd itthon felidézem a kellemes lengyel emlékeket és Dinának is mindenképpen meg akartam mutatni milyen. Nagy nehézséget okozott nekiindulni a főzésnek mert a levesen lengyelül volt a szöveg és hát a nyelvünk is beletört mire Dina bediktálta nekem hogy a google translatorral megnézzük az elkészítés módját. Végül találtam egy jó receptet ami kimondottan levespor használatával készült. Amúgy meg lehet csinálni házilag is, de ahhoz kovász kell és napfény híján itt a földszinten ez alapból el lett vetve:-)Kicsit kiegészítettem a receptet és leírom nektek hogy készült az én verziómban ez a nagyon érdekes ízvilágú lengyel nemzeti étel:-)

Hozzávalók:

-2 knorr tasak Zurek alap(csak Lengyelországban kapható)
-1,5 liter víz
-4 db nagyobb krumpli
-20 dkg füstölt szalonna
-1 fej hagyma
-fűszerek:babérlevél, majoranna,egész kömény,2 fej fokhagyma
-fél doboz tejföl
-4 főtt tojás


A krumplit apróra vágtam majd a vízben feltettem forrni. Megsóztam fűszereztem 3 babérral, egy teáskanál köménnyel(bár ők szerintem azt többet raknak bele) és kb. ennyi majorannával. Belenyomtam a fokhagymákat és hagytam puhulni a krumplit. Jah és meg is sóztam, ezt elszoktam felejteni:-) Addig összevágtam a hagymát és a füstölt szalonnát apró kockákra. Sajnos nem vettem hozzá helyi fehér kolbászt, de a füstölt szalonna is elég bőséges ízt ad neki.Megpirítottam margarinon a szalonnát és a hagymát és elkészítettem a por alapot. Kb. 3 dl hideg vízben kell elkeverni csomómentesen és ezután hozzáönteni a rotyogó krumplihoz. Miután újra felforrt a víz hozzáöntöttem a megpirított hagymát és szalonnát majd még egy fél tejfölt is beledobtam a savanykás íz végett.Ezt így még egy jó 10 percig összefőztem. Közben megfőttek a tojások amit tálalás után félbevágva kell jó lengyel szokás szerint a finom leveshez adni.

Jó étvágyat!:-)






4 megjegyzés:

  1. Megkordult a gyomrom :D

    VálaszTörlés
  2. Hozzak még ilyen levesport Neked mikor megyek? :)

    VálaszTörlés
  3. "csak Lengyelországban kapható" - na, akkor ezt a receptet benéztük. :)))

    mindenesetre próbálom észben tartani a nevet és ha egyszer eljutok arrafelé, megkóstolom, lefotózom és elküldöm Neked. :))))

    VálaszTörlés
  4. vasárnap megyek pestre! maradt még? :D

    VálaszTörlés