2010. május 22., szombat

10 május 22

Fura és egyben nagyon érdekes nap volt a mai mivel már hosszú idő óta úgy vehettem részt egy esküvőn hogy nem fotósként vagyok jelen.Andi és Zoli Dina régi ismerősei így nem volt kérdés hogy Ő lesz a fotósuk.Nehéz is lenne megnevezni pontosan milyen minősítésben voltam jelen,mert magát az eseményt Dina örökítette meg én csak "civilben" követtem őt:-)Igazából segítettem neki,próbáltam úgy terelni, tanácsokat adni neki hogyan könnyítheti meg a dolgát és hogy ne maradjon le a legfontosabb pillanatokról és persze tartottam a dertőlapot:-)



Egy laikus szemlélőnek egyszerű feladatnak tűnhet egy esküvő végig fotózása és ez sokszor a témában kezdő fotósokat is félre vezet mikor megítélik hogy elvállaljanak egy ilyen eseményt.Többnyire így születnek a gyenge esküvői portfóliók de azért ez egy kis rákészüléssel,logikával egyszerűvé is tehető.Vannak olyan fontos lépések egy ilyen alkalomkor amik eleve felépítik a feladat menetét,számítani lehet rájuk.Mind a templomban,mind az anyakönyv vezetőnél is mindig ugyan az a menet,ez tervbe véve tudhatjuk mikor kell akcióba lépni legközelebb.Netán közben idő marad részletekre,a család megörökítésére:-)A csók elkapása(az első pár lagzimon mindig elaludtam:-),aláírások,koccintás ezekről mindig kell minimum egy jó kép.A többi már a fotós kreativitásán múlik,de azt tapasztalom hogy a rutin meglétével az amúgy is ügyes fotósok ráéreznek ennek az erősen riport jellegű munkának az ízére.



A portfólió elkészítése pedig már tényleg csak hab a tortán,hisz egy romantikus sorozat megfotózásához jó ötletek és szabad kell,bár én bárhol el tudnék képzelni egy esküvői sorozatot forgalmas helyeken,városban is.Itt érdemes ötletelni,mert ezek a fotók fognak majd a legtöbb családtag kezében megfordulni.Meg kell ismerni a párt esetleg bejárni a helyszínt és eleve olyat választani hogy az passzoljon az egyéniségükhöz.



Dina nagyon ügyesen vette az akadályokat,bár biztos jól járt hogy ott voltam vele végig,nálam is segítené a munkám hasonló asszisztálás:-)Érdekes volt és segített nekem is kicsit visszarázódni ebbe a világba mert remélhetőleg lesz majd részem benne idén elégszer.Készítettem a párról néhány képet a Pentaconnal,amiket majd felrakok ide és ajándékba adunk majd nekik.


Andi,Zoli sok boldogságot!

4 megjegyzés:

  1. Azt hiszem leírtad a lényeget, és még mielőtt valaki azt hinné, NEM, eszem ágában sincs betörni az esküvő iparba :D

    Nehéz feladat, hatalmas odafigyelést, és kreativitást igény.....meg persze nem árt, ha erőlétben is ott van az ember, köszönöm a segítséget még egyszer :*

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. sziasztok, én is esküvőztem szombaton :) holott én se vagyok betörve az esküvőiparba, de megcsinálom, ha felkérnek.
    szóval..minden stimmel, amit Zoli leírt, még hozzátenném, hogy sok olyan esemény is adódik az esküvők során, ami nincs a forgatókönyvben! tényleg maximális jelenlétet igénylő feladat az esküvői fotózás, szakmailag is igen sokrétű. hiszen hányféle fényviszonyt kell jól "kezelni", egyik pillanatról a másikra maradéktalanul átállítva a fényképezőgépen, vakun mindent! először is: kint is fotózunk, bent is. kintin belül is hol napsütésben - ahol éles fény párosul mély árnyékokkal és vakuzással kell deríteni, hol lombok között, sőt, ellenfényben, hiszen pld. esetemben a kicsiny parkban megfordulva azonnal előtűntek a forgalmas út zavaró elemei. a parkot előzőleg bejárni nem tudtam, az esküvő vidéken volt, ott helyben kellett technikailag precízet és még élvezeteset is alkotni, miközben se az ellenfényes, se a lombos felvételek nem könnyűek ilyen éles napsütésben. mindezt negyed óra alatt, szóval még rohanni is kellett.
    még az lcd kijelzőn való értékelés is szinte felesleges, annyira nem látni ilyenkor semmit. max a hisztogramot figyelem, de ez se mond el mindent.
    mire a templomhoz felértünk, már viharfellegek, de itt is kellett fotózni, hiszen a zöld műtermit ki kellett egészíteni.
    a parkban a fő szempont a népes család megörökítése volt. a kis helyen, a bokrok között még az elhelyezést is meg kellett oldani.
    templomból kifelé jövet pedig szemerélő eső, kevés fény, utcai vakus felvételek - a rezesbanda a vihar elvonultával csöpögő esőben kísérte a násznépet az étteremig.
    a templomin belül megemlíteném még a legkatarktikusabb pillanatokat,
    amelyet természetes fénynél próbáltam megörökíteni, a templom ablakain beáradó viszonylag kevés fénynél, hogy visszaadjam a helybeli emelkedett hangulatot, amelyet a vakuzás megmásított volna.
    de D200-al már iso 400 is cinkes, nagyon zajos, így alig maradt mozgásterem viszonylag bemozdulásmentes-mélységéles képet készíteni. majd gyors visszaállás. ahogy nagyon gyorsan kell kifelé menet is váltani, hiszen a templomkapuig végig kell fotózni (hátrafelé menet kell éles és viszonylag bemozdulásmentes képeket készíteni, majd hirtelen átállni kinti felvételekre...
    egyébként moldvai csángó párt fotóztam, 150 fős rokonsággal, nagyon bensőséges hangulatban, melegszívű, értelmes emberek, akik még táncolni is tudtak, ropták még hajnal 4-kor is. zenekarból is 3 féle volt (+ a rezesbanda!:) szívből remélem, hogy tudtam számukra jó képeket alkotni, most adjusztálom őket ps-ben.

    a zöldműtermit megmutatnám majd nektek, hátha tudtok tanácsot adni. feltölteném őket egy nem nyilvános albumba, megnézitek majd? az esküvő többi részével azt hiszem elboldogulok :)

    VálaszTörlés
  4. Igazán nincs mit Édeske,figyeltelek,ügyes voltál úgyhogy betörhetsz az esküvői fotós bizniszbe:-)))


    Vali

    Nem lehetett egyszerű dolgod,az biztos.Ilyenkor legjobb nem görcsölni és élni az adott lehetőségek,vizes beton,tócsák,tükröződések,vicces pillanatok az eső miatt,ez mind hasznodra válhat.A vaku meg hát igen,az örök rejtély számomra is:-)

    Küld a linket megnézem,de lehet hogy csak szerdán lesz időm válaszolni

    VálaszTörlés