2012. január 31., kedd

12 január 31

Lejárt filmre fotózni mindig rizikós. Sajnos a nemrég vásárolt Ilford XP2-eseim is ezt bizonyítják.Csepelen jártam vasárnap és ott próbáltam ki először nagy hévvel a Bronica-t. Volt nálam egy kölcsön 40mm-es optika is hozzá, film dögivel, minden ment mint a karikacsapás. Rég éreztem magam ennyire a téma és a hely adta lehetőségek csúcsán. Mára viszont teljesen elszállt ez a lelkesedés ,mikor a laborban szóltak hogy a filmjeimmel valami baj lehet. Sajnos olyan vékony már rajta az emulzió hogy a hátlap pöttyei és számai is ráexponálódtak a negatívra és a kontraszt is igen szegény. Pedig milyen jó kis sorozat lehetett volna...
Lejárt idő/Expired time

Csepel

2012

Bronica SQ Ai+ Bornica PS 2.8/80mm+ Bronica PS 4/40mm

+lejárt Ilford XP2

2012. január 30., hétfő

12 január 30

Igaz néhány napja megmutattam már a Baross Imre Artistaképző Intézet sorozatomat, de ma a spottr.hu összeállított egy bővebb válogatást az itt készült képeimből így most duplázok:-).Akartam majd a későbbiekben egy képekben tartalmasabb posztot, de ha már lúd, legyen kövér, én is felrakom a teljes sorozatot. 28 képből áll amiben majdnem egy egész éves munkám benne van és így talán jobban érthető a történet mint 10 képen keresztül és komolyabb betekintést kaptok az Intézet életébe. Köszönöm szépen a spottr-nek a publikálási lehetőséget, remélem élvezitek majd a válogatást:-)

A spottr.hu-s sorozathoz, képaláírásokkal klikk a fenti képre!Baross Imre Artistaképző Intézet

(2010 december-2011 augusztus)

2012. január 29., vasárnap

12 január 29


Ide Tartozunk!


A KSH a magyarországi települési önkormányzatok segítségével tízévente népszámlálást tart, ami a közigazgatás legnagyobb vállalkozása. Civil együttműködés keretében, a népszámlálás népszerűsítésére létrejött kampány a "Sokszínű Magyarország", ami az országban élő összes kisebbség között népszerűsítette az összeírást, valamint az "Ide Tartozunk-Roma népszámlálási kampány 2011". Magyarországon a kutatók szerint 600 000 fő körüli a cigányság lélekszáma, a roma vezetők szerint ez 1 millió fő. A kampány a nemzetiségi válaszadások fontosságáról szól. Célja, hogy minél többen vallják büszkén romának magukat.
Czirok Péter az "Ide Tartozunk" kampány delegált számlálóbiztosa egy pesterzsébeti roma családhoz tart. Budapest egyik legnépesebb roma közössége Pesterzsébeten él.A kampány delegált számlálóbiztosa munka közben egy XX.kerületi cigány családnál. A 2001-es KSH adatok szerint a magyar cigányság közel 20%-a Budapesten él, ami megegyezik az országos átlaggal.A szegény és tehetősebb roma családoknál egyaránt jellemző a több gyermek vállalása. A kérdések kitérnek a családon belüli gyermekek számára, iskolai végzettségére a felnőttek foglalkoztatottságára is.Voltak családok, ahol nem vallották be származásukat, félnek. Az elmúlt évek roma tragédiái és a növekvő ellenszenv a cigánysággal szemben nagyban befolyásolhatja a korrekt adatokat a roma lakosságról.Az Ide Tartozunk kampány keretében fontos volt, hogy a roma reprezentáció megjelenjen a népszámlálók körében is. Oláh József 16 éve a kakucsi CKÖ vezetője, 2010 óta a helyi önkormányzat képviselője.A nemzetiségi kérdésre a válaszadás nem kötelező, ahogy a vallásra vagy a betegségekre sem. A kampány alatt több tízezer szórólap, karkötő és jelvény került kiosztásra válaszra buzdítva a roma családokat.A 2001-es adatok rámutatnak hogy a romák fiatalabban kötik első házasságukat, ugyanakkor a soha nem házasodók aránya megegyezik más társadalmi csoportokkal. Hasonló kérdésekre a 2011-es kérdőív is kitér.A kérdőív a lakás adatokra is részletesen kitér. Radicsék egy meghívásos pályázatnak köszönhetően költözhettek új otthonba a szemközti cigány telepről. Az ő lakáshelyzetük 2001 óta szerencsésen alakult.2001-es népszámlálás szerint a magyar romák nagy része vidéken él. Fontos volt a 2011-es összeírás mivel adatok 10 évig minden politikai és társadalompolitikai, szakpolitikai intézkedés alapját jelentik.A számlálóbiztos és felülvizsgálója egyeztet a kaukcsi polgármesteri hivatalban, mivel számos probléma merülhetett fel a kérdőívek kézbesítéstől, a kérdezőbiztosi adatlapok kitöltésének időszakáig.